ADANA CEYHAN PUBLIC HOSPITAL 

The hospital with 250 beds was designed as a monoblock; patient bed blocks were located in south direction. Polyclinic and diagnosis functions were offered for the north side. The emergency room was planned in the west block by separating from foot and car traffic; it was united with diagnosis floors via vertical circulation components. Hospital and polyclinic entrances were designed in backyard offered under the same eaves. Personnel, patient and visitor separation is considered in transportation to the building. External patient, internal patient, visitor and personnel flows were separated in unit zoning via horizontal and vertical circulation; circulation conflicts have been avoided. It is aimed to benefit from sunlight at maximum by courtyards and tears opened in roof slab for spatial and psychological comfort. Belonging, privacy, and guidance were used as the crucial design input in indoor and outdoor perception. The areas such as clinic, sickroom, short stay unit that is used by the patient were planned so as to benefit from sunlight. Indoor and outdoor perception were integrated by planning the gallery gap at the hospital entrance with entrance canopy.

Architectural Project:Selda Gümüşdograyan Architecture Co.

Employer : T.C. MINISTRY OF HEALTH

Project Year : 2011

Project Location : Ceyhan-Adana-TURKIYE

Construction Area : 45.500sqm

2020 SELDA GÜMÜŞDOĞRAYAN