ISTANBUL SULTANBEYLI PUBLIC HOSPITAL with 400 beds

The hospital with 400 beds consists of to parallel-linear blocks. Vertical and horizontal circulation components between the blocks were designed as the spaces that flow each other via large gallery gaps. Patient bed block was located on diagnosis block evacuated by installation story. The structure has a simple architectural language in the second and third dimensions contrary to the complex and intensive hospital function. Personnel, patient and visitor separation is considered in transportation to the building. External patient, internal patient, visitor and personnel flows were separated in unit zoning via horizontal and vertical circulation; circulation conflicts have been avoided. It is aimed to benefit from sunlight at maximum by courtyards and tears opened in roof slab for spatial and psychological comfort. Belonging, privacy, and guidance were used as the crucial design input in indoor and outdoor perception. The areas such as clinic, sickroom, short stay unit that is used by the patient were planned so as to benefit from sunlight. Indoor and outdoor perception were integrated by planning the gallery gap at the hospital entrance with entrance canopy.

Employer :T.C. MINISTRY OF HEALTH

Project Year : 2012

Project Location : İstanbul-TURKIYE

Construction Area : 60.000sqm

2020 SELDA GÜMÜŞDOĞRAYAN