Şehir Hastaneleri için 15 Milyar Dolarlık Yatırım Yapılacak

Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) tarafından düzenlenen Türkiye Projeleri panel serisinin dördüncüsü, Seranit Grup sponsorluğunda, “Sağlık Yapıları / Şehir Hastaneleri” teması ile 26 Mayıs 2016 tarihinde TSMD Mimarlık Merkezi’nde yapıldı.

Ankara’da yeni faaliyete geçen Çayyolu’ndaki Güven Hastanesi Sağlık Kampüsü gezisi ile başlayan etkinlik, iki oturumdan oluşan panel ile devam etti. Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez ve Seranit Grup Proje ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Uçak’ın açılış konuşmalarını yaptığı panel serisinin dördüncüsünde, Türkiye’nin son dönemdeki en önemli yatırımları arasında yer alan ve inşa çalışmaları devam eden Şehir Hastaneleri projelerinin süreçlerini aktarmak üzere projelerin mimarları, işverenleri ve yüklenicileri bir araya geldi.

Panelin ilk oturumu, Seranit Grup Genel Müdür Yardımcısı Banu Uçak’ın moderatörlüğünde, Sağlık Bakanlığı Proje Daire Başkanlığı’ndan Selin Nevrim, Sağlık Bakanlığı Etüd, Proje ve Emlak Yönetim Daire Başkanlığı’ndan Serpil Cömert, Rönesans Sağlık Yatırımları Mimari Direktörü Derya Çavuş, YDA İnşaat PPP Projeleri Genel Koordinatörü Necip Atay ve ApcoMeg Proje Müşavirlik’ten Köksal Eren’in katılımıyla yapıldı.

”Şehir hastaneleri, özel hastane olmayacak”

İlk olarak söz alan Sağlık Bakanlığı Etüd, Proje ve Emlak Yönetim Daire Başkanlığı’ndan Serpil Cömert, Bakanlığın sağlık politikalarına yönelik bilgiler ve yatırımlara ait istatistiki veriler doğrultusunda paylaşımda bulundu. Sağlık Bakanlığı Proje Daire Başkanlığı’ndan Selin Nevrim, Kamu – Özel iş birliğinden bahsederek, bu model ile yaptıkları hastane projelerinden bahsetti. Nevrim, KÖİ modeli ile inşa edilen hastanelerde süreci anlatarak; “1 yıl ihale sonuçlanma süresi sonrasında, 3 yıl yatırım dönemi ve projenin tamamlanması, 25 yıl işletme süresi, sonrasında Bakanlığa teslim edilmesi gerekiyor” dedi. Büyük kapasiteli hastaneler olduğu için zorluklarla karşılaştıklarını söyleyen Nevrim, bunların çözümüne yönelik birçok danışmanla çalıştıklarını belirtti.

ApcoMeg Proje Müşavirlik’ten Köksal Eren, İngiltere’de ilk olarak 17. yy’da uygulanmaya başlanan ve ”Public Private Partnership (PPP)” modeli olarak adlandırılan Kamu-Özel Sektör iş birliğini anlattı. Eren, bu model ile üretilen Şehir Hastaneleri projelerinin yaklaşık 42.000 yatak kapasitesine sahip olacağını ve 15 milyar dolar mertebesinde yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Ayrıca şehir hastanelerinin özel hastane olmayacağının altını çizdi.

Rönesans Sağlık Yatırımları Mimari Direktörü Derya Çavuş ise, çeşitli illerde yaptıkları hastanelerinden bahsederek, işletmede kendilerine düşen sorumlulukları aktardı. PPP Şehir Hastane Projelerinde sözleşme yapısını açıklayan Çavuş, ”Hastaneleri doğru ve iyi inşa etmek zorundayız, çünkü biz işleteceğiz. Hastaneler aynı anda açılacağından sonuçta neyle karşılaşacağımızı Bakanlık da, bizler de bilmiyoruz. Sonuçların iyi olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

YDA İnşaat PPP Projeleri Genel Koordinatörü Necip Atay da, projelerin kapsamından ve tarafların sorumluluklarından bahsetti. Hastanelerin depreme dayanaklı olmaları için Türkiye’de ilk olarak bu kadar büyük kapsamlı izalatör kullanımı yapıldığını söyledi.

A.N Yatman Mimarlar’dan Nesrin Yatman’ın moderatörlüğünde düzenlenen ikinci oturumda ise, projelerin mimarları Kerem Yazgan (Yazgan Mimarlık), İlhan Kesmez (Hayalgücü Tasarım), Selda Gümüşdoğrayan (Selda Gümüşdoğrayan Mimarlık) ve Burak Peri (Mavi Peri Mimarlık) konuşmacı olarak katıldı.

“Bir prizin yerinin tasarımı bile çok detaylı düşünülüyor”

Oturumun moderatörü Nesrin Yatman, hastanelerin yer seçimlerinin ihale yapılmadan belirlendiği için sıkıntılı olduğunu, 40 sene önce ne sorun varsa yine aynı sorunların olduğunu söyleyerek oturumu başlattı. Kerem Yazgan ise, “Bir hastane yapısında kaç aktör yer alır?” ve ”bir yapı kaç parçadan oluşur?” gibi sorulara cevap aradığı sunumunda, ”PPP hastane modellerinde bir prizin yerinin tasarımı bile çok detaylı düşünülüyor” dedi.

İlhan Kesmez, hastanelerin tasarımdaki boyut-ölçek ilişkisini tarif etti. İnşa sürecinde klasik sürecin olamadığını ifade ederken, ”Şimdi bütün süreçler iç içe. Proje sürecinde inşa ediyoruz, onay alıyoruz” dedi. Selda Gümüşdoğrayan ise, yaptıkları bir hastaneden örnek vererek, “Günlük ziyaretçi sirkülasyonunu planlamak bir sorun. Günde yaklaşık 43 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor” dedi. Son olarak Burak Peri, Türkiye’de ilk olarak hayata geçirilen Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri (YGAP) Hastane projelerinin kapsamından, kullanıcı profilinden ve bu hastanelerin ihtiyaç analizlerinden bahsetti.

Copyright © 2023 Selda Gumusdograyan Architecture. All Rights Reserved.
Ertürk Tasarım